Historie concertserie

Op 17 februari 1999 namen Meia van Houten en Dannie Brus het initiatief voor het organiseren van gratis Klassieke concerten op de zaterdagmiddag. Het was een idee dat in Groningen, Utrecht en Eindhoven al langer bestond. Eerst in de Martinuskerk aan de Steenstraat en al snel in de Koepelkerk op het Jansplein in Arnhem.

De geweldige akoestiek van de kerk, die goed past bij de klank van de Oude muziek die werd geprogrammeerd, was de reden voor de overstap. Het eerste concert op die bewuste zaterdag in 1999 heeft direct de toon gezet voor de al meer dan 15 jaar lopende concertserie.

Veel musici met landelijke en Europese bekendheid hebben inmiddels in de serie opgetreden. Hierbij ook veel zeer goede Arnhemse musici. Jonge musici hebben van dit podium gebruik gemaakt om ervaring op te doen met het spelen op historische instrumenten. Veel Nederlandse top-ensembles uit de wereld van de authentieke uitvoeringspraktijk, zoals Brisk, Allegoria, Accademia Amsterdam, Amuse Oreille, Musica Amphion, Camerata Trajectina en Ottetto Amsterdam. Ook grote solisten als Nico van der Meel, Rémy Baudet, Miranda van Kralingen, Pieter Jan Belder en Ralph Rousseau hebben met plezier hun concerten gegeven.

De programmering van de concerten is sinds een aantal jaren in handen van Henriëtte Bakker. Nadat Dannie Brus en Meia van Houten gestopt zijn met de organisatie hebben Inja Botden, Rémy Baudet en Henriëtte Bakker de stichting Muziekkoepel Arnhem opgericht. Zij hopen dat ze met deze stichting in staat zullen blijven om met hulp van particuliere gelden deze unieke serie in de lucht te houden. Zoals u waarschijnlijk weet heeft de subsidiegever zich al enige jaren geleden terug getrokken. Deze Oude Muziek serie draait sindsdien geheel op collectegeld na afloop van ieder concert en particuliere giften.

Vrij toegankelijke klassieke concerten op zaterdag in de Koepelkerk in Arnhem