Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Alexander Consort

1 maart 2014 van 13:30 tot 14:30

Alexander Consort

Programma

G. Ph. Telemann: Trauercantate ‘Du aber, Daniel, gehe hin’
J.S. Bach: Cantate 106, Actus Tragicus ‘Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit’

Solisten: Anneke Bliek, sopraan – Mariska Wessel, alt – Falco van Loon, tenor – Jasper Schweppe, bas. Concertmeester: Rémy Baudet

Telemann, Georg Philip
De Trauerkantate van Telemann (1681-1767) is één van de vele cantates die deze barok-componist schreef, maar wel één van de bekendste. Het is een vroeg werk, geschreven rond 1710. De volledige naam van het werk is Du aber, Daniel, gehe hin. De tekstdichter van het werk is onbekend, maar er worden in de cantate onder andere een bijbeltekst gebruikt uit het boek Daniel en een lied uit 1653 van Johann Franck (O Tod, du Schlafes Bruder).

De Actus Tragicus van J.S. Bach
Deze cantate, één van de bekendste van Bach, staat ook wel bekend als de begrafeniscantate of “Actus Tragicus”. De cantate werd voor het eerst uitgevoerd op 14 augustus 1707 in Arnstadt of Mühlhausen ter gelegenheid van een begrafenis, vermoedelijk die van zijn oom langs moederskant, een Lämmerhirt.
Wie de tekstschrijver is, is onbekend. Mogelijk is dit de dominee van de Marienkirche in Mühlhausen Georg Christian Eilmar (1665-1715), die goed bevriend was met Bach, maar zeker is dit niet. De cantatetekst is grotendeels een compilatie uit verschillende delen van de Bijbel, oude koralen en een liedboek uit Leipzig uit de 17e eeuw met teksten van Maarten Luther en Adam Reusner. In de tekst is een tweedeling te horen: het eerste deel behandelt het sterven vanuit het perspectief van het Oude Testament en het tweede deel behandelt het sterven vanuit het perspectief van het Nieuwe Testament. Deze cantate is gegrond op de tekst en de inhoud van het koraal waarvan in de cantate slechts de melodie weerklinkt, gespeeld zonder woorden door de blokfluiten (de flaute dolce): Ich hab’ mein Sach Gott heimgestellt.

Gegevens

Datum:
1 maart 2014
Tijd:
13:30 tot 14:30
Evenement Tags:

Locatie

Koepelkerk
Jansplein 60
Arnhem, 6811 GD
+ Google Maps

Vrij toegankelijke klassieke concerten op zaterdag in de Koepelkerk in Arnhem