Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

“Images” Mieneke van der Velden en Fred Jacobs

2 maart van 13:30 tot 14:30

Mieneke van der Velden (viola da gamba) en Fred Jacobs (theorbe) spelen het programma ‘Images’. 

Pièces de Viole, Pièces de Théorbe
muziek van Marin Marais en Robert De Visée.

Programma

MARIN MARAIS 1656-1728
Prélude
La Folette
Sarabande
Ballet en Rondeau

ROBERT DE VISÉE c.1660-c.1732
Prélude
MARIN MARAIS
Prélude
La Simplicité paysane
Menuet I
Resveries mesplaiziennes
Menuet II
Les Amusements

ROBERT DE VISÉE
Prélude
Entrée de Proserpine (JB Lully, Proserpine, 1680)
La Montfermeil, Rondeau

ESTIENNE LE MOINE (c.1640 – 1715/16)
Prélude

MARIN MARAIS
Prélude
Allemande la Fière
Menuet I, II
Le Troilleur
Chaconne en Rondeau

Mieneke van der Velden

Mieneke van der Velden studeerde viola da gamba bij Jaap ter Linden, Anneke Pols en Wieland Kuijken. Als een van Europa’s meestgevraagde gambisten treedt zij regelmatig op met Glen Wilson (clavecimbel) en Fred Jacobs (theorbe) en met haar ensemble L’Armonia Sonora. Daarnaast is zij te horen in gambasolo’s in grotere oratoria, zoals de Johannes- en Matthäus Passion (Nederlandse Bachvereniging, Collegium Vocale (Philippe Herreweghe), Concerto Köln (René Jacobs), Anima Eterna (Jos van Immerseel), maar ook in Bach’s Trauerode, Händels ‘La Resurrezione’ en cantates van Telemann en Bruhns. Zij gaf concerten door heel Europa en in Japan, Korea, Canada en Mexico.

Voor het Nederlandse label ‘Channel Classics’ nam zij drie solo-CD’s op; bij het label ‘Ramée’ verschenen zes CD’s. Naast enkele opnames met haar ensemble L’Armonia Sonora realiseerde zij een drieluik met Franse solo-muziek, (“Hommages”, “Images” en “Dialogues” in samenwerking met Glen Wilson, Fred Jacobs en Wieland Kuijken). Alle CD’s worden door de internationale pers met groot enthousiasme ontvangen.

Mieneke is in het bezit van twee originele Franse instrumenten, een pardessus de viole (het kleinste instrument uit de viola da gamba familie) uit 1768, gebouwd door Ludovic Guersan en een basgamba uit 1617, gebouwd door Antoine Despont.

Mieneke is hoofdvak-docente viola da gamba aan de Conservatoria van Amsterdam en Den Haag.

Fred Jacobs

Fred Jacobs studeerde luit en theorbe bij Anthony Bailes aan het Sweelinck Conservato-rium in Amsterdam. Hij is lid van The Gabrieli Consort and Players en het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging. Sinds 1997 is hij als theorbist verbonden aan het Monteverdi-ensemble van de Bayerische Staatsoper in München, dat in heel Europa naam maakte met zijn Monteverdi- en Cavalli- producties.

Fred Jacobs treedt op met zangers als Johannette Zomer, Charles Daniels en Maarten Koningsberger en geeft recitals met o.a. gambiste Mieneke van der Velden en barokvioliste Lidewij van der Voort. Met hen maakte hij een groot aantal cd’s gewijd aan componisten als Caccini, Marais, Lambert en Kapsberger.

Hij is medeoprichter van The Locke Consort, dat met zijn opnamen van Jenkins, Locke en Purcell naam maakte op het gebied van Engelse kamermuziek uit de 17e eeuw. Voor het Britse label Metronome nam hij het oeuvre voor theorbe op van Robert de Visée. Het tweede album in deze serie ontving een ‘outstanding nomination’ van het Britse International Record Review, het derde een nominatie voor ‘best recording of the year’ van BBC Music Magazine.

Jacobs is veelvuldig te gast op belangrijke festivals voor oude muziek in Europa en de Verenigde Staten. Hij werkte met dirigenten als Gustav Leonhardt, Frans Brüggen, Chris-topher Hogwood, Ton Koopman, Andrew Parrott, Marc Minkowski en Richard Egarr.

Jacobs is als docent luit en theorbe verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

Koepelkerk

Jansplein 60
Arnhem, 6811 GD

Vrij toegankelijke klassieke concerten op zaterdag in de Koepelkerk in Arnhem