- Dit evenement is voorbij.
Lucia Swarts en Siebe Henstra: Galante cellosonates uit de 18e eeuw
5 november 2022 van 13:30 tot 14:30
Lucia Swarts – barokcello en Siebe Henstra – klavecimbel
Programma
Antonio Vivaldi (1678-1741)
Sonate in a kl RV43
Largo – Allegro – Largo – Allegro
Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736)
Sinfonia voor cello en BC in F gr
Commodo – Allegro Cantabile – Adagio – Presto
Johann Christian Bach (1735-1782)
Sonate in D gr voor klavecimbel Op. 5 no II
Allegro di molto – Andante di molto – Minuetto
Joh. Christoph Friedrich Bach (1732-1795)
Sonate in A gr voor cello en obligaat klavecimbel
Allegro – Larghetto – Rondo Allegretto
Lucia Swarts – cello
Lucia Swarts studeerde cello bij Anner Bijlsma aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar ze in 1982 het diploma Uitvoerend Musicus behaalde. In haar eindexamenjaar maakte ze haar debuut in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw als prijswinnaar in de serie New Vintage voor talentvolle jonge musici. Naast haar vele solistische optredens heeft ze zich toegelegd op het spelen van kamermuziek uit alle periodes van de muziekgeschiedenis en treedt op met musici als Leo van Doeselaar, Siebe Henstra, Michael Chance, Ryo Terakado, Harry van der Kamp en Jos van Immerseel.
Ze heeft o.a. gespeeld in het ASKO Schönberg Ensemble, De Amsterdamse Bach Solisten en het Anima Eterna Trio. Met deze ensembles en dirigenten als Reinbert de Leeuw, Gustav Leonhardt en Jos van Veldhoven maakte ze vele cd en dvd opnamen. Van haar verschenen solo cd’s met resp. cello sonates van Vivaldi, 19e eeuwse cello- piano werken (met pianist Leo van Doeselaar), Italiaanse cello-concerten, Boccherini’s cello sonates en de 6 cello suites van J.S. Bach.
Lucia is zowel hoofdvak-docente klassieke cello als barokcello aan het Koninklijk Conservatorium. Voorts heeft ze master cursussen gegeven in binnen- en buitenland, waaronder het jaarlijks Oude Muziek Festival in Daroca (Spanje), het Dordts Festival en het Peter de Grote Festival.
Siebe Henstra – klavecimbel
Op zijn 16de bouwde Siebe Henstra zijn eerste klavecimbel, zijn ouders hadden daar geen vertrouwen in maar hij volhardde. Het was in ieder geval beter dan het kleine fabrieksinstrument dat 2 jaar daarvoor was aangeschaft. Direct na de middelbare school studeerde hij klavecimbel bij Ton Koopman en Gustav Leonhardt in Amsterdam.
Als continuo speler maakt hij deel uit van onder meer de Nederlandse Bachvereniging, het Orkest van de Achttiende Eeuw, het Leonhardt Consort, La Petite Bande, het Ricercar Consort, Tokyo Baroque en het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij vormt een duo met celliste Lucia Swarts, en met Menno van Delft vormt hij het duo ‘Der prallende Doppelschlag’ op 2 clavichorden, klavecimbels of orgels. O.l.v. dirigenten als Gustav Leonhardt, Frans Brüggen en Jos van Veldhoven werkte hij mee aan talloze CD-, radio-, TV-, plaat- en operaproducties en aan de website www.allofbach.com . Hij gaf concerten en masterclasses in de hele wereld en was prijswinnaar op klavecimbelconcoursen te Edinburgh (1982) en Amsterdam (1987).
Als hoofdvakdocent klavecimbel is hij sinds 1988 verbonden aan het Utrechts Conservatorium en was van 2017-2021 hoofdvakdocent klavecimbel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij wordt regelmatig gevraagd als jurylid bij diverse concoursen. Bij het label Ricercar kwamen CD’s uit met 17de eeuwse Italiaanse klavecimbelmuziek en de volledige klavierwerken van Weckmann. Voorts maakte hij een opname voor het MIM in Brussel met clavichord muziek en werkte hij mee aan de integrale opname van de werken van Sweelinck, ondermeer onderscheiden met een Edison 2003, ‘Deutsche Schallplatten Kritik Preis’ en een 10 in ‘luister’.