Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Kirsti Consort “Les Femmes d’esprit”

18 januari 2020 van 13:30 tot 14:30

Composities van C. M. Cozzolani, Camilla de Rossi en Elizabeth Jacquet de la Guerre.

Kirsti Apajalahti – barokviool
Anna Vala Ólafsdóttir – alt
Elianne Ardts – cello
Tim Veldman – klavecimbel

Les Femmes d’esprit

KirstiConsort is een jong en verfrissend ensemble dat speelt op barokinstrumenten muziek gecomponeerd door vrouwelijke componisten uit de 15e tot 21e eeuw.

De voorstelling Les femmes d’esprit is een eerbetoon aan twee vrouwen, de Franse componistes Elisabeth-Claude Jacquet de la Guerre (1665-1729) en Marguerite Monnot (1903-1961), die hun kans gegrepen hebben om hun talenten te ontplooien in een weerbarstige wereld.

Beide vrouwen waren virtuoze toetsenisten, de eerste op het klavecimbel, de tweede op de moderne piano. Maar hun grote successen lagen in hun composities. Deze verdienen ook vandaag nog onze aandacht.

Jacquet de la Guerre wist haar muziek te laten drukken met koninklijk privilege, verleend door de zonnekoning, Lodewijk XIV, in een tijd waarin het voor veel vrouwen niet mogelijk was hun naam onder een compositie te vermelden. Ze was een van de femmes d’esprit, geïnspireerde en geleerde vrouwen die een belangrijk aandeel hadden in het ontwikkelen van de ideeën van de Verlichting, maar meestal in de schaduw van hun mannelijke collega ́s bleven staan.

Twee eeuwen later maakte Monnot de voor een vrouw zeer ongebruikelijke overstap van de klassieke muziek naar het populaire repertoire. Ze verwierf vervolgens wereldfaam door de chansons die ze schreef voor en met Edith Piaf. Samen werden ze het eerste vrouwelijk songwriting duo van Frankrijk.

Door barokmuziek en chansons te combineren biedt de ensemble de kans om te ontdekken of er nog meer overeenkomsten te vinden zijn in deze Franse muziek dan alleen de taal. Delen beide componistes misschien een zelfde scheppingsdrang, een joie de vivre, en een
typisch Franse esprit?

Programma

Elisabeth-Claude Jacquet de la Guerre (1665-1729): Cantata Le sommeil d’Ulisse (20:00)
Marguerite Monnot (1903-1961): Mon légionnaire (4:00)

Elisabeth-Claude Jacquet de la Guerre (1665-1729): Sonata pour le violon et pour le clavecin (12:00)
Marguerite Monnot (1903-1961): Milord (4:00)

Elisabeth-Claude Jacquet de la Guerre (1665-1729): Opera Céphale et Procris, selected arias and instrumental movements (10:00), Loure & Air “L ́amour soûmet tout le monde”, Gigue
Marguerite Monnot (1903-1961): Hymne à l’amour (4:00)


Het KirstiConsort

KirstiConsort is een internationaal ensemble voor oude muziek dat bestaat uit de Finse barokvioliste Kirsti Apajalahti, de IJslandse alt Anna Vala Ólafsdóttir, de Nederlandse barokcelliste Elianne Ardts en de Nederlandse klavecinist Tim Veldman (in Maastricht vervangen door Ondřej Bernovský). De groep specialiseert zich in muziek van vrouwelijke componisten uit de zeventiende en de achttiende eeuw. Hoewel hun achtergronden zeer verschillend waren, hadden al deze vrouwen als componiste een uitzonderingspositie. Hun eigen karakters zijn terug te horen in de variatie van hun muziek, die loopt van plechtige motetten en opwindende sonates tot meeslepende opera ́s en intieme liefdesliederen.

Naast barokmuziek speelt KirstiConsort ook eigen covers van moderne vrouwelijke artiesten zoals Björk, Consuelo Velázquez en Edith Piaf, wat zorgt voor uitdagende programma ́s met een brede horizon.

 

Gegevens

Datum:
18 januari 2020
Tijd:
13:30 tot 14:30

Locatie

Koepelkerk
Jansplein
Arnhem,

Vrij toegankelijke klassieke concerten op zaterdag in de Koepelkerk in Arnhem