Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Duo Rosemont ‘Deur mijn verschalckte ooghen’

9 maart 2019 van 13:30 tot 14:30

Duo Rosemont

Nederlandse en Italiaanse liefdesliederen uit de 17e eeuw 

  • Hilde Van Ruymbeke, sopraan
  • Elly van Munster, luit en chitarrone

In de 17e eeuw was het ‘contrafact’ een zeer geliefd genre: teksten van bekende dichters als Hooft en Bredero werden gezongen op bestaande en in die tijd bij eenieder bekende melodieën. Dit waren bv. Franse airs de cour, Engelse lute songs of Italiaanse liedjes. Bij de tekst stond de toevoeging ‘op de wijze van …’

De Belgische sopraan Hilde Van Rumbeke en luitiste Elly van Munster vermaken u een uur lang met vrolijke, schalkse, grappige én soms zeer ontroerende contrafacten.
Verder een aantal amoureuze liederen van de Nederlandse dichter, diplomaat en componist Constantijn Huygens en van Italiaanse componisten als Claudio Monteverdi en Giulio Caccini, begeleid op de basluit oftewel chitarrone.

Dit alles uiteraard afgewisseld met enkele fraaie luitsolo’s.

Bekijk of download hier het hele programma van Deur mijn verschalckte ooghen

Hilde Van Ruymbeke

De Belgische sopraan Hilde Van Ruymbeke studeerde Solozang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar zij in 1998 haar diploma Docerend Musicus behaalde. In 2000 rondde ze daar de Tweede Fase-opleiding af bij Marius van Altena en Jill Feldman. Ze volgde masterclasses bij o.a. Emma Kirkby en Elly Ameling.
Hilde is gespecialiseerd in muziek uit de vroege Barok en is regelmatig te horen op de Nederlandse kamermuziekpodia met ensembles als La Primavera en Duo Rosemont. Daarnaast zingt zij regelmatig als solist in Bachcantates en oratoria, en als lid van Collegium Vocale Gent o.l.v Philippe Hereweghe, Amsterdam Baroque Choir o.l.v. Ton Koopman en Currende. Ze maakt sinds 1995 deel uit van het koor van de Nederlandse Bachvereniging.
Hilde legt zich ook toe op 14de eeuwse muziek. Met Ensemble Fortuna is zij te horen op binnenlandse en buitenlandse podia. Ze was met Ensemble Fortuna o.a. te gast op het Festival van Vlaanderen.

Hilde werkte mee aan talrijke cd-producties. Als solist is ze o.a. te horen op: “In the footsteps of Herman Hollanders” (Brabantsch Muzyk Collegie o.l.v. Ruud Huijbregts) met daarop het integrale werk van deze componist. Ook met Ensemble Fortuna heeft ze 2 cd’s opgenomen.

Samen met Elly van Munster maakte ze de cd “Deur mijn verschalckte ooghen”, met Nederlandse en Italiaanse liefdesliederen uit de 17e eeuw, begeleid op luit en theorbe. Naast liederen met luit richt zij zich samen met Elly ook op vroeg-Romantisch repertoire, begeleid op gitaar.

Elly van Munster

Elly van Munster studeerde aanvankelijk klassiek gitaar bij Stanley Noordpool aan het Brabants Conservatorium. Vervolgens haalde zij haar doctoraal Spaans aan de Universiteit van Utrecht. Uiteindelijk belandde zij toch weer in de muziek en deed in 1994 Staatsexamen luit.

Behalve als solist treedt zij regelmatig op als begeleider van zangers en instrumentalisten en als continuospeler in ensembles (luit en chitarrone). Zij speelt regelmatig in barokopera’s in Nederland en in Frankrijk, steeds onder leiding van Frédérique Chauvet (Barokopera Amsterdam).

Met de blokfluitiste/zangeres Alice Gort-Switynk vormt zij ensemble Rossignol, met de mezzosopraan Margot Kalse Duo Seraphim, met de sopraan Hilde Van Ruymbeke Duo Rosemont.  Ze maakt verder deel uit van ensemble Fortuna — onder muzikale leiding van Jacqueline Dubach — dat zich toelegt op 14e en 15e eeuws Middeleeuws repertoire. In dit ensemble bespeelt zij de plectrumluit.

Samen met de sopraan Sinje Kiel won zij in juni 2002 de eerste prijs en publieksprijs bij het concours voor Oude-muziek ensembles in Berlijn, “Alte Musik-Treff Berlin”.

In 2010 gaf zij in Paramaribo, uitgenodigd door de Surinaamse Gitaristenkring, een solo-concert op de luit voor een groot en enthousiast publiek.

Zij vormt een gitaarduo met Jelma van Amersfoort, waarbij zij speelt op kopieën van vroeg-19e eeuwse gitaren, gebouwd door Martin de Witte (Den Haag).

Gegevens

Datum:
9 maart 2019
Tijd:
13:30 tot 14:30

Locatie

Koepelkerk
Jansplein
Arnhem,
+ Google Maps

Vrij toegankelijke klassieke concerten op zaterdag in de Koepelkerk in Arnhem