
- Dit evenement is voorbij.
La Rondinella met programma “For Several Friends”
11 maart 2023 van 13:30 tot 14:30

La Rondinella
Elise Dupont viool, Anne-Linde Visser viola da gamba, Asako Ueda theorbe en barokgitaar
Programma “For Several Friends”
- Consort for Several Friends Matthew Locke (c. 1621 – 1677)
Suite in A minor-major - A suite from “Ayres For The Violin” Nicola Matteis (1650 – 1714)
Sonata
Musica
Passaggio Rotto
Aria Ridicola, un poco di maniera Italiana
Sarabanda
Aria Burlesca
Giga, al genio Turcheso - Consort for Several Friends Matthew Locke (c. 1621 – 1677)
Suite in E minor - A set from “The Division Violin” John Playford (1623 – 1686)
Paul’s Steeple/The Duke of Norfolk
Twas within a Furlong of Edenborough Town
Stingo
Blackheath - Touch me Lightly Tobias Hume (1569 – 1645)
- John come kiss me now John Playford (1623 – 1686)
Programmatoelichting
Het programma “For Several Friends” laat de grote diversiteit in het 17e en 18e eeuws Engeland horen. Wat hierbij niet kan ontbreken is ‘consort’ muziek. Dit genre was in Engeland erg populair als huismuziek, het werd door welgestelde families thuis uitgevoerd.
Met een consort of instruments wordt een ensemble bedoeld waarbij de verschillende instrumenten gelijkwaardig klinken. Een consort kon bestaan uit instrumenten uit dezelfde instrumentenfamilie – bijvoorbeeld blokfluiten – of uit een mengeling van instrumenten. Dit laatste werd ook wel broken consort genoemd. Composities voor consort werden in allerlei vormen gegoten, van verschillende soorten dansen tot airs en fantasies. De geprogrammeerde suites van Matthew Locke componeerde hij speciaal voor musici waarmee hij goed bevriend was, vandaar gaf hij de suites als titel mee: For Several Friends.
Nicola Matteis kwam als Italiaans violist in het 18e eeuwse Londen terecht, waar hij al gauw een bloeiende muzikale carrière opbouwde. Matteis maakte grote indruk met zijn vioolspel en onder zijn invloed veranderde de – op dat moment populaire – Franse speelstijl naar een manier van spelen met meer Italiaanse invloeden.
John Playford was arrangeur en uitgever van muziek. De laatste set in het programma dragen zijn naam, maar zijn niet door hem zelf gecomponeerd. Hij verzamelde populaire melodieën en bewerkte deze door er bijvoorbeeld een baslijn bij te componeren, of variaties bij te bedenken. Zijn eerste publicatie was The English Dancing Master, waarin allerlei dansen waren opgenomen die bij de Engelse middenklasse zeer bekend waren. Als het ware een recept voor een goed feest: het boek bevatte gearrangeerde bladmuziek en bijbehorende choreografieën. Deze uitgave bleek zo succesvol dat Playford dezelfde formule aanhield voor zijn verdere publicaties. En zo verschenen bijvoorbeeld Apollo’s Banquet, Musick’s Handmaid en The Division Violin, allemaal razend populair tot ver in de 19e eeuw.
Klik hier voor een voorproefje: https://www.youtube.com/watch?v=2K9H8SstSHE
Elise Dupont

Elise Dupont behaalde haar bachelor diploma aan het Koninklijk conservatorium in Den Haag, waar ze studeerde bij Kati Debretzeni. In september 2020 sloot zij haar masterstudie aan de Royal Academy of Music in Londen met onderscheiding af, als student van Matthew Truscott en Rachel Podger. Elise heeft concerten gegeven met gerenommeerde ensembles zoals de Nederlandse Bachvereniging, het Orkest van de Achttiende Eeuw, Amsterdam Baroque Orchestra, il Gardellino (België) en Collegium Marianum (Tsjechië). Zij is mede-oprichter van Le Concert d’Apollon, een orkest gericht op Franse barokmuziek. Daarnaast maakt zij deel uit van het Castello Consort, een ensemble dat zich specialiseert in 17de eeuwse muziek en waarmee ze in september 2022 een debuut CD heeft opgenomen. Recente hoogtepunten in haar jonge carrière zijn haar concertmeester rol bij Le Concert d’Apollon tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht en haar solo optreden in Wigmore Hall tijdens de Bicentenary Prize van de Royal Academy of Music. In Londen was Elise concertmeester van het tweede orkest in Bachs Matthäus Passion o.l.v. Trevor Pinnock. Elise is eersteprijswinnaar van de Mica Comberti Bach Prize. Van 2020-2021 was ze academist bij de Orchestra of the Age of Enlightenment Experience Scheme. Sinds februari 2017 bespeelt Elise een bijzondere viool die zij in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. De viool is in 1691 gebouwd door de Amsterdamse vioolbouwer Willem van der Sijde, en werd ooit bespeeld door de jonge prinses Juliana.
Anne-Linde Visser

Anne-Linde Visser is te beluisteren op een breed scala aan instrumenten: de basviool, barokcello, piccolo cello en de viola da gamba. Ze studeerde in 2018 cum laude af voor haar masterstudie barokcello bij Lucia Swarts aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Viola da gamba studeerde ze bij Jonathan Manson aan de Royal Academy of Music in Londen. Onlangs behaalde ze hiervoor – met onderscheiding – haar diploma.
Als Young Bach Fellow speelde ze meerdere projecten met de Nederlandse Bachvereniging. In Londen speelde ze de viola da gamba aria’s uit de Matteüs passie o.l.v. Trevor Pinnock, en de Actus Tragicus met Philippe Herreweghe. In 2020 werd ze geselecteerd voor de Experience Scheme van het Orchestra of the Age of Enlightenment.
Ze heeft een passie voor kamermuziek en basso continuo. Dit laatste werd omschreven als ‘excellent’ (Early Music Reviews) en ‘impressive: unobtrusive yet decisive’ (Opera Today).
Met het Castello Consort speelde ze op diverse vooraanstaande internationale festivals, waaronder de Internationale Händel-Festspiele Göttingen (DE), het Festival d’Ambronay (FR), het Beverley Early Music Festival (UK) en in het Festival Oude Muziek Utrecht.
Asako Ueda

De Japanse luitiste Asako Ueda begon met muziek studeren toen ze drie jaar oud was en begon viool te spelen op haar vijfde. Ze studeerde viool aan de Toho Gakuen High School en de Toho Gakuen College of Music in Tokio, Japan. Na het afronden van haar Bachelor, studeerde ze barokviool en compositie. Ze begon luit te spelen terwijl ze viool studeerde aan het conservatorium.
In 2016 gaf ze haar eerste luit- en theorbe-recital. Datzelfde jaar verhuisde ze naar Nederland om luit en theorbe te studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Joachim Held en Mike Fentross. Ze rondde haar Bachelor af met een 10 in 2019, waarvoor ze het Excellence Scholarship van het Koninklijk Conservatorium ontving en door kon naar de Masteropleiding. Ze rondde haar Master af in 2021 met onderscheiding. Momenteel studeert ze middeleeuwse luit bij Mark Lewon aan de Schola Cantorum Basiliensis in Basel, Zwitserland.
Ze heeft bij verschillende muziekfestivals opgetreden, waaronder het Festival Oude Muziek in Utrecht in 2020 en 2021, het MA festival in Brugge en de Bach Academie Brugge. Ze won de eerste prijs bij de Biagio Marini-competitie in Duitsland, de derde prijs bij het Internationaal Van Wassenaer Concours in Nederland, en eindigde in de finale van het Maurizio Pratola solo luit concours.