Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Anne-Linde Visser en Evan Buttar: Twee eeuwen Cellomuziek

5 februari 2022 van 13:30 tot 14:30

Evan Buttar en Anne-Linde Visser - Cello

Van de eerste canon voor twee cello’s van de Italiaan Domenico Gabrielli tot aan de virtuoze muziek van de Franse cellist Auguste Franchomme. Alle muziek op dit programma is gecomponeerd door beroemde cellisten die belangrijk waren voor de ontwikkeling van de cello.

Anne-Linde Visser en Evan Buttar studeerden allebei barokcello aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en speelden sindsdien met gerenommeerde orkesten, zoals de Nederlandse Bachvereniging en Collegium 1704.

Anne-Linde Visser

Anne-Linde Visser is te beluisteren op een breed scala aan instrumenten: de basviool, barokcello, piccolo cello en de viola da gamba. Ze studeerde in 2018 cum laude af voor haar masterstudie barokcello bij Lucia Swarts aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Viola da gamba studeerde ze bij Jonathan Manson aan de Royal Academy of Music in Londen. Onlangs behaalde ze hiervoor – met onderscheiding – haar diploma.

Als Young Bach Fellow speelde ze meerdere projecten met de Nederlandse Bachvereniging. Voor de Kohn Foundation Bach Cantata Series (Londen) speelde ze de viola da gamba aria’s uit de Matteüspassie onder leiding van Trevor Pinnock, en de Actus Tragicus onder Philippe Herreweghe. In 2020 werd ze geselecteerd voor de Experience Scheme van het Orchestra of the Age of Enlightenment (UK). Ze heeft een passie voor kamermuziek en basso continuo. Dit laatste werd omschreven als ‘excellent’ (Early Music Reviews) en ‘impressive: unobtrusive yet decisive’ (Opera Today).

Met het Castello Consort speelde ze op diverse vooraanstaande internationale festivals, waaronder de Internationale Händel-Festspiele Göttingen (DE), het Festival d’Ambronay (FR), het Beverley Early Music Festival (UK), het BRQ Festival (fringe) in Vantaa (FI) en tweemaal in de Fabulous Fringe van het Festival Oude Muziek Utrecht.

Anne-Linde speelt op twee achttiende-eeuwse instrumenten: een Engelse barokcello van Henry Jay (mede mogelijk gemaakt door Stichting Eigen Muziekinstrument) en een Saksische piccolocello.

Evan Buttar

Evan Buttar geniet een gevarieerde en internationale uitvoeringscarrière op zowel barokcello als viola da gamba. Evan is gepassioneerd op het gebied van oude en hedendaagse muziek, die hij uitvoert in allerlei ensembles en ook als solist. Hij speelt regelmatig met ensembles als het Orkest van de Achttiende Eeuw, het Luthers Bach Ensemble, Musica Gloria en het Butter Quartet, een historisch geïnformeerd strijkkwartet dat hij mede heeft opgericht en momenteel in het “eeemerging+” programma staat. Zijn kamermuziek- en orkestervaringen brachten hem op talrijke podia van festivals, waaronder Mozartfest Würzburg, Chopin and his Europe Festival, het Innsbruck Festival of Early Music, de Beethoven Academy in Wrocław, Musica Antica da Camera, Geelvinck Fortepiano Festival en Bachfestival Dordrecht.

Evan begon zijn muziekstudies op jonge leeftijd in Vancouver (Canada). Na het behalen van zijn bachelordiploma moderne cello aan de Universiteit van Ottawa in 2014 verhuisde hij naar Nederland vanwege zijn fascinatie voor de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Daar behaalde hij in 2016 een master barokcello bij Jaap ter Linden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en in 2018 een tweede master viola da gamba bij Mieneke van der Velden en Philippe Pierlot.

Evan bespeelt een barokcello van Jakob Weiss (ca. 1745) in bruikleen uit de collectie van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Programma:

Domenico Gabrielli (1651/1659 – 1690)
Canon à due Violoncelli
Sonate in G (2de versie):
Grave – Presto – Grave – Presto – Adagio
Allegro
Largo
Prestissimo

Francesco Geminiani (1687 – 1762)
Sonate II in d:
Andante
Presto
Adagio
Allegro

Jean-Baptiste Barrière (1707 – 1747)
Sonate in G:
Andante
Adagio
Allegro Prestissimo

Luigi Boccherini (1743 – 1805)
Sonate in C:
Allegro
Largo
Allegro Moderato

Auguste Franchomme (1808 – 1884)
Nocturne

Gegevens

Datum:
5 februari 2022
Tijd:
13:30 tot 14:30

Locatie

Koepelkerk
Jansplein 60
Arnhem, 6811 GD

Vrij toegankelijke klassieke concerten op zaterdag in de Koepelkerk in Arnhem